Τι ετοιμάζεται στο αναμορφωμένο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν, σε τι βαθμό έχουμε επηρεάσει τελικά τον πλανήτη μας και πώς θα βρούμε online μερικές από τις καλύτερες ταινίες των πρόσφατων βραβείων Όσκαρ;
Από τη Βαρβάρα Σαββίδη
29/04/2021
Όλα όσα ξεχωρίσαμε για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, από το αναμορφωμένο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, στο αφυπνιστικό ταξίδι του Google Earth για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στον πλανήτη, μια ιστορία «κακής» γειτνίασης από το Λονδίνο, και οι φετινές οσκαρικές ταινίες που είναι διαθέσιμες σε πλατφόρμες ή στο διαδίκτυο.
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μόνο χαρά και μεγάλη ανυπομονησία για το άνοιγμά τους μας δημιουργούν οι ειδήσεις για τους νέους πολιτιστικούς χώρους που δημιουργούνται ή αναδιαμορφώνονται τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα.
Πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείου της Βουλής από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Το αναμορφωμένο κτίριο (κεντρική φωτο), που βρίσκεται στη Λένορμαν 218, θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021, από τις 12 Ιουνίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021.
Στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals | Πύλη, μία συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων και του ΝΕΟΝ.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε εικόνες από την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση, στην ιστοσελίδα του ΝΕΟΝ.
GOOGLE EARTH TIME-LAPSE
«Κατά τη διάρκεια των ετών, μπορούμε να δούμε ότι εμείς, όλοι μας, αλλάζουμε αυτό τον κόσμο πιο γρήγορα από ποτέ. Μπορούμε να δούμε την επίδραση του τρόπου ζωής μας, των επιλογών μας και τις επιπτώσεις τους».
Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος έχει παρέμβει τις τελευταίες δεκαετίες με δραστικό τρόπο στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά αντιλαμβανόμαστε σε ποιο βαθμό και πού οδηγεί αυτή η παρέμβαση; Με αφορμή την Ημέρα της Γης (22 Απριλίου), το Google Earth ανάρτησε ένα time-lapse video, που αποτυπώνει τις αλλαγές του φυσικού περιβάλλοντος από τη Βολιβία μέχρι το Καζακστάν κι από τη Γροιλανδία μέχρι τη Βραζιλία, από το 1984 έως σήμερα.
Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να ψάξετε οποιαδήποτε τοποθεσία στον πλανήτη και να δείτε τις αλλαγές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των χρόνων:
ΓΕΙΤΟΝΕΣ VS TATE MODERN
Αν έχετε επισκεφθεί την Tate Modern, θα έχετε μάλλον ανέβει και στον 10ο όροφο όπου βρίσκεται η περίφημη «viewing platform», που προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη. Δεν χαίρονται όλοι οι Λονδρέζοι όμως εξίσου για την ύπαρξη αυτού του χώρου.
Οι κάτοικοι ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών στη νότια όχθη του Λονδίνου, οι οποίοι έχασαν τη νομική μάχη για να κλείσει μέρος της viewing platform της Tate Modern, παραπέμπουν τώρα την υπόθεσή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ισχυρίζονται ότι οι επισκέπτες της Tate βλέπουν, φωτογραφίζουν και ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα τους ιδιωτικούς τους χώρους.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, σύμφωνα με τη Guardian (στις προ covid-19 εποχές), ανεβαίνουν στην επέκταση κόστους 260 εκ. λιρών, του 10ου ορόφου της Tate Modern, για να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, να θαυμάσουν τα αξιοθέατα, τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, το κτίριο Shard, ή τους πολυτελείς εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων του συγκροτήματος Neo Bankside, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 34 μέτρων.
Η Tate έβαλε ανακοινώσεις ζητώντας από τους επισκέπτες να σέβονται τους γείτονες, οι φύλακες αποτρέπουν τον κόσμο από το να φωτογραφίζει τα διαμερίσματα, ενώ ο πρώην διευθυντής της Tate, ο Sir Nicholas Serota, είχε προτείνει οι κάτοικοι να βάλουν κουρτίνες. Τίποτε από αυτά, ωστόσο, δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα κι η υπόθεση θα συνεχιστεί δικαστικά.
To πολυτελές συγκρότημα Neo Bankside αριστερά) και η Tate Modern viewing platform στο κτίριο Blavatnik © Fred Romero
OSCARS 2021
Στη δύσκολη -και κινηματογραφικά- χρονιά που διανύουμε, έχουμε δει μάλλον τις λιγότερες ταινίες από όσες ήταν υποψήφιες ή βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ, από ποτέ.
Από όλες τις βραβεύσεις, ξεχώρισα και χάρηκα περισσότερο αυτή της (γεννημένης το 1985) Βρετανίδας Emerald Fennell, που μπορεί να μην κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας, πήρε όμως το Όσκαρ Σεναρίου για το ευφυέστατο «Promising Young Woman». Μια ποπ, φεμινιστική (μην τρομάζετε) οπτασία, με απολαυστικό μαύρο χιούμορ και διαρκείς ανατροπές. Και με ένα υπέροχο επίσης soundtrack.
Προς το παρόν απολαμβάνουμε το τρέιλερ και αναμένουμε τις προβολές στα θερινά:
Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους ήταν παραγωγής Netflix και είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως τα «Ma Rainey’s Black Bottom», «Μank», «If Anything Happens I Love You» και «Two Distant Strangers».
Μεταξύ αυτών όμως, μην παραλείψετε να δείτε το «Μy Octopus Teacher», που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Mέσα από την εκπληκτική αφήγηση που έχουν στήσει οι δημιουργοί του γύρω από την ιδιότυπη φιλία που ανέπτυξε ο κινηματογραφιστής Craig Foster με ένα χταπόδι, μας συστήνει τον μαγικό κόσμο των ευφυέστατων χταποδιών και του θαλάσσιου βυθού, ενώ ταυτόχρονα μιλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Για τη σχέση μας με τη φύση, με τον κόσμο που μας περιβάλλει, με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Απλά υπέροχο.
Σε τελείως άλλο κλίμα, στο κανάλι του Guardian είναι διαθέσιμο για θέαση το «Colette», που κέρδισε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Μια δυνατή ιστορία για την 90χρονη Colette Marin-Catherine που, όταν ήταν νέα, πολέμησε στη γαλλική αντίσταση κατά των Ναζιστών και στα 90 της αποφασίζει να επισκεφθεί το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου σκοτώθηκε ο αδερφός της.
*Κεντρική Φωτογραφία Άρθρου: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής | Φωτογραφία © Γιώργος Χαρίσης | Ευγενική Παραχώρηση Βουλή των Ελλήνων και ΝΕΟΝ