paris_feminist_street_art
NEWS

Βόλτα στο διαδίκτυο

Φεμινιστική street art στο Παρίσι, η θέση των γυναικών στη μουσική βιομηχανία, μια Ελληνίδα illustrator που εικονογραφεί τη γυναικεία ενδυνάμωση και ορισμένες από τις αμέτρητες γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. 

11/03/2021

Αν αναρωτιέται κανείς, τι νόημα έχει να γιορτάζεται ακόμα η Ημέρα της γυναίκας, τα νούμερα δίνουν την απάντηση. Αναφέρουμε μόνο κάποια, ενδεικτικά.  

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν το 60% των γυναικών σε όλο τον κόσμο εργάζονται στη μη τυπική οικονομία, κερδίζοντας λιγότερα, εξοικονομώντας λιγότερα και κινδυνεύοντας να ζήσουν στη φτώχεια. Επιπλέον, ο οργανισμός σημειώνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν 23% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες παγκοσμίως και καταλαμβάνουν μόνο το 1/4 των κοινοβουλευτικών εδρών παγκοσμίως.  

Ρίξτε μια ματιά και στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες γυναίκες στο Κοινοβούλιο. Αν σας εκπλήσσει η πρωτιά της Ρουάντα, αυτή σχετίζεται με τη γενοκτονία του 1994, που άφησε τη χώρα με 60 – 70% γυναικείο πληθυσμό. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Στην 104η, μεταξύ Βενεζουέλας και Καμπότζης. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν περισσότερες γυναίκες στη Βουλή, είναι πιο κοντά στην ισότητα των δύο φύλων. Υπάρχουν άλλοι δείκτες για αυτό.

Γυναίκες που πρωτοπορούν 

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Arnern, η ηγέτιδα του Word Trade Organization, Nkozi Okonjo Iweala και η ποιήτρια Amanda Gorman

Ανάμεσα στις αμέτρητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται να κάνουν αλλαγές και να θέσουν τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον, το NBC μας συστήνει την Ngozi Okonjo-Iweala, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, την Avesta Rastan, δημιουργό infographics για τις επιπτώσεις της Covid 19 στο σώμα μας, την Jacinda Ardern, Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, την Amanda Gorman, τη νεότερη ποιήτρια σε Προεδρική τελετή ορκωμοσίας και την Bibi La Luz Gonzalez, ιδρύτρια της ΜΚΟ Eat Better Wa’ik, η οποία μάχεται ενάντια στον υποσιτισμό στη Γουατεμάλα. 

Don’t celebrate us – Fight with us

Illustration της Φωτεινής Τίκκου

Το ωραιότερο σχέδιο και μήνυμα που είδα αυτές τις μέρες με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας, ανήκει σε μια Ελληνίδα δημιουργό που ζει και δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας, τη Φωτεινή Τίκκου της οποίας η δουλειά επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται θεματικά, στη γυναικεία ενδυνάμωση. 

Οι γυναίκες στο περιθώριο της μουσικής βιομηχανίας

Η μουσική βιομηχανία της pop συνεχίζει να αφήνει τις γυναίκες στο περιθώριο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Πρωτοβουλίας Συμπερίληψης του Πανεπιστημίου USC Annenberg της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το 2020, οι γυναίκες ήταν, για ακόμη μια φορά, λιγότερες από τους άντρες στα αμερικανικά charts του Billboard. Συγκεκριμένα η αναλογία αντρών-γυναικών στα σημαντικότερα charts της μουσικής βιομηχανίας ήταν 3,9 προς 1.

«Είναι Ημέρα της Γυναίκας παντού, εκτός για τις γυναίκες στη μουσική, όπου οι γυναικείες φωνές παραμένουν στο περιθώριο» δήλωσε η Dr Stacy L. Smith, που ηγήθηκε της έρευνας, στην Guardian, συμπληρώνοντας πως «Αν και οι έγχρωμες γυναίκες αποτελούν το 50% των γυναικών καλλιτεχνών στα εννέα χρόνια που ερευνούμε, μένει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για να επιτευχθεί η συμπερίληψη στη βιομηχανία».

Οι Γαλλίδες επαναδιεκδικούν τους δρόμους του Παρισιού

 Ελευθερία, Ισότητα, Θηλυκότητα

Η φεμινιστική street art έχει πλέον κατακτήσει πολλούς δρόμους του Παρισιού, με γκράφιτι που καταδικάζουν πρακτικές όπως το catcalling, σχέδια γυναικών με τριχοφυΐα, ακόμα και μικρούς καθρέφτες κολλημένους στους τοίχους που καλούν τις γυναίκες να αγκαλιάσουν, να αγαπήσουν την αντανάκλασή τους. 

Ορισμένες από τις street art καλλιτέχνιδες, μιλούν στο σχετικό ρεπορτάζ του CNN   για το σκεπτικό πίσω από τις δημιουργίες τους.

Κι όπως κάθε τουριστική πόλη που προσφέρει μια πλειάδα από θεματικά tours στους επισκέπτες της, έτσι και στο Παρίσι υπάρχουν ειδικές διαδρομές για να ανακαλύψει κανείς τη φεμινιστική street art της πόλης που γέννησε ορισμένα από τα πιο φωτεινά μυαλά του κινήματος.

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στον κόσμο

Γυναικεία διαδήλωση μπροστά από τη βουλή / Άκης Κωνσταντινίδης/Reuters

Σκρολάροντας για να δει κανείς όλες τις φωτογραφίες που έχει συλλέξει η Guardian στο φωτογραφικό αφιέρωμά της για τις διαδηλώσεις και τις καλλιτεχνικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη στις 8 Μαρτίου, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο κοινά είναι τα προβλήματα και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, πόσο νόημα εξακολουθούν να έχουν οι διεκδικήσεις, από την Ινδία και τον Άγιο Δομίνικο, μέχρι την Πολωνία, το Μπαγκλαντές,  τη Λαχόρη και την Αθήνα.


Αν έχασες την προηγούμενη βόλτα στο διαδίκτυο δες εδώ:

Τα bookmarks της εβδομάδας, από την Τζέιν Φόντα ως το ελληνικό #metoo


Days
Hours
Minutes
Seconds

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio