Η Εθνική Λυρική Σκηνή ορμάει με δυναμισμό και αισιοδοξία στη νέα χρονιά, παρουσιάζοντας ένα ευρηματικό και πολλά υποσχόμενο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που αντλεί από όλους τους πυλώνες της τέχνης.
Από την Άννα Φαρδή
27/01/2021
«Όταν, πριν από τρία χρόνια, σχεδιάζαμε το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ή να προβλέψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το πρόγραμμα αυτό επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2021». Με την αναγνώριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει την προηγούμενα χρονιά στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων ξεκίνησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την ανακοίνωση του προγράμματος για το 2021, επισημαίνοντας όμως πως παρά τις όποιες δυσκολίες και ανακατατάξεις, η Λυρική έχει συνθέσει ένα υπέρ πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τους επόμενους μήνες.
Πράγματι, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει κορυφαίες συνεργασίες με δημιουργούς από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, αναθέσεις για ποικίλα νέα πρότζεκτ και φυσικά έμφαση στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ελεύθερη στερεοτύπων και πλήρης από διαφορετικές πλευρές, ιστορίες και απόψεις για το ιστορικό γεγονός.
Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζουμε σημαντικές όπερες της Επτανησιακής Σχολής («Δέσπω» και «Κύρα Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ), διεθνείς όπερες που συνδέονται μέσω των ιδεών τους με την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας («Αντρέα Σενιέ» σε βιντεοσκόπηση για τη GNO TV, «Γάμοι του Φίγκαρο» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενκ» δια χειρός της Φανί Αρντάν) αλλά και έναν μεγάλο κύκλο συναυλιών αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη, που θα περιλαμβάνει από συμφωνικά έργα του κορυφαίου συνθέτη μέχρι τη μεταγραφή για μπαλέτο του «Ζορμπά» σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.
Επιπλέον, έχουμε ήδη μία πρώτη εικόνα για τις παραστάσεις που θα παρακολουθήσουμε στο Ηρώδειο («Ριγολέττος» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, «Τόσκα» του Πουτσίνι και ο τενόρος Γιόνας Κάουφμαν για πρώτη φορά κάτω από την Ακρόπολη), ενώ φιλόδοξες συνεργασίες και παραγωγές επιβεβαιώνουν την εξωστρέφεια του οργανισμού. Ανάμεσα σ’ αυτές, σημειώνουμε τη συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου στο πρότζεκτ «The Artist on the Composer» σε συμπαραγωγή με το ΝΕΟΝ, αλλά και τους «Επτά θανάτους της Μαρία Κάλλας», της εικαστικού και περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Και οι δύο εκδηλώσεις ήταν στο πρόγραμμα της περασμένης χρονιάς και μεταφέρθηκαν για τη φετινή σεζόν, όπως και το πολυαναμενόμενο μπαλέτο του «Δον Κιχώτη».
Στην Εναλλακτική Σκηνή, τα λάβαρα της Επανάστασης παραμένουν υψωμένα, μέσα από απευθείας αναθέσεις που περιλαμβάνουν μουσικό θέατρο («Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι», των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση, «Τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας» της Μάρθας Μαυροειδή), συναυλίες («Μάρθα, Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, «Καποδίστριας, Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής», Θέμελης Γλυνάτσης), περφόρμανς («Synthesis») και την εγκατάσταση-κινηματογραφική παραγωγή των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή («Η Πόλη και η πόλη»).
Επιπλέον, θα τρέξουν δύο συναυλιακοί κύκλοι, οι «Ωδές στο Βύρωνα» που αποτίνουν φόρο τιμής στον ρομαντικό ποιητή και φιλέλληνα Λόρδο Μπάιρον και η «Επανάσταση με τα μάτια των άλλων», για τις αντιδράσεις τις παγκόσμιας κοινότητας στην Επανάσταση και την οπτική του ηττημένου.
Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία με πληθώρα καλλιτεχνών, δημιουργών και ερμηνευτών με τίτλο «A Greek Songbook», ανάμεσα στους οποίους εντοπίζουμε τους Μηνά Αντύπα, Κωνσταντίνο Βήτα, Σαβίνα Γιαννάτου, Φοίβο Δεληβοριά, Nalyssa Green, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Coti K., Πέτρο Κλαμπάνη, Μπάμπη Μακρίδη, Έφη Μπίρμπα, Παύλο Παυλίδη κ.α..
Τέλος, ανάμεσα στις παραγωγές που αναβλήθηκαν την περασμένη χρονιά βρίσκεται η επιστροφή των Human Behavior (βιντεοσκόπηση για τη GNO TV), «Ο θάνατος του Άντονυ», η νέα όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού, η όπερα-μπαλέτο «Μπιμπιλολό» και η νέα παραγωγή για παιδιά και νέους «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.