28/06/2019
Ποιος δεν έχει χαζέψει έστω και μια φορά τις επιβλητικές τοιχογραφίες (murals) περνώντας από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας…Ζωγραφισμένα σε τοίχους μισογκρεμισμένων σπιτιών, σε κάδους σκουπιδιών, σε στόρια καταστημάτων, αλλά και σε τοίχους ολόκληρων πολυκατοικιών, τα graffiti δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα μας.
Για πολλούς τα graffiti είναι τρόπος έκφρασης ανθρώπων που νιώθουν καταπιεσμένοι, που έχουν κάτι να πουν, αλλά δεν μπορούν να ακουστούν. Για άλλους είναι μία επαναστατική κίνηση, ενώ κάποιοι άλλοι τα θεωρούν βήμα για την καλλιτεχνική τους καριέρα.
Πολλοί θαυμάζουν τη δουλειά των γκράφιτι artists. Μάλιστα τους αναζητούν για να ζωγραφίσουν δικούς τους χώρους, ενώ άλλοι τους κυνηγούν νομικά για καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας. Ό,τι κι αν ισχύει τα γκράφιτι δίνουν ζωή…
Σεπόλια: Καλλιτέχνης: Same84
Ένα συγκλονιστικό graffiti στο ανοιχτό γήπεδο των…προσφυγικών Σεπολίων, εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, πριν από μερικά χρόνια! Ο Same84 απεικόνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο των άσσο των Μπάκς στο γήπεδο οπού “φτερούγισε” για πρώτη φορά. Έτσι το γήπεδο απέκτησε μια ιδιαίτερη πολύχρωμη μορφή. Οι πανοραμικές εικόνες του Google είναι εκθαμβωτικές.
Γκάζι: Καλλιτέχνης: STMTS
Στο γκάζι, το σημείο κατατεθέν μεταμεσονύχτιας διασκέδασης των Αθηναίων δεσπόζει ένα γκράφιτι με τίτλο“I Love Life” Στον πιτσιρικά με τα μαύρα γυαλιά, που βγάζει γλώσσα στην ίδια τη ζωή, στον καθωσπρεπισμό και σε κάθε ασχήμια της καθημερινότητάς μας. O STMTS που έχει συνδέσει το όνομα του με την “αφρόκρεμα της ενημέρωσης” όπως New York Times και Guardian, επιλέγει ως βασικό του σύμβολο τα παιδιά. Ο λόγος καθώς μέσα από τον δικό τους αμόλυντο, αθώο κόσμο μεταδίδει μηνύματα, ερμηνεύει την ίδια τη ζωή.
Ψυρρή: Καλλιτέχνης: Achilles
Εκεί ο που ο street artist Αchilles έφτιαξε το γκράφιτι που δημοσιεύθηκε στον Guardian.
Μεταξουργείο
Καλλιτέχνης: WD
Ένα ακόμα εικαστικό έργο, αυτήν την φορά του καλλιτέχνη WD έχει γίνει viral σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Το γκράφιτι της Κουκουβάγιας στην οδό Παλαιολόγου 50 μιλάει από μόνο του. Μια εικόνα χίλιες λέξεις όπως κατά κοινή ομολογία λέγεται. Η κουκουβάγια σύμβολο της σοφίας και της Θεάς Αθηνάς επιτάσσει την ανάγκη σοφίας, της σοφίας αυτού του πλάσματος στην Ελλάδα του 2017. Την επιθυμία για να την ξαναθυμηθεί ο άνθρωπος σε μια σκοτεινή περίοδος όπως η παρούσα.
Μεταξουργείο
Καλλιτέχνης: INO
Για πολλούς ο ΙΝΟ είναι ο καλύτερος Έλληνας street artist, έχοντας και έργα, μάλιστα στο εξωτερικό (πχ στο Άμστερνταμ, στη Ντόχα, στη Νέα Υόρκη, στη Στοκχόλμη κ.α). Είναι, μάλιστα, ο πρώτος street art καλλιτέχνης ο οποίος σχεδίασε σε Κοινοβούλιο.
Η υποβαθμισμένη περιοχή του Μεταξουργείου φαίνεται πως αποτέλεσε καμβά για εκείνον. Το παραπάνω έργο του απεικονίζει τον Σόλωνα, μια προσωπικότητα – σύμβολο για την αθηναϊκή δημοκρατία. Πέραν της αισθητικής αξίας υπογραμμίζει μοναδικά τον τρόπο με τον οποίο οι σοφοί της αρχαιότητας απηχούν και σήμερα μέσα στους δρόμους της πόλης και επηρεάζουν τον σύγχρονο πολιτισμό.
Πρόσφατα ο ΙΝΟ ζωγράφισε ένα ακόμα mural, αυτήν τη φορά απέναντι από την Τεχνόπολη στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ. Το έργο του δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης που έγινε στην Αθήνα για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι, και απεικονίζει, με τη δική του, σύγχρονη και συμβολική, ματιά, την Τζοκόντα.
Εξάρχεια
Καλλιτέχνης: WD
Ένας ρακένδυτος άνδρας έχει ξαπλώσει στο δρόμο και κοιμάται. Έτσι περιγράφει το πρόβλημα των αστέγων ο καλλιτέχνης Wild Drawing, γνωστός ως WD, που δημιούργησε στην οδό Μπενάκη στα Εξάρχεια, ένα τεράστιο γκράφιτι. Το σχέδιο καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και φτάνει περίπου τα 10 μέτρα σε μήκος. Στην άκρη του σχεδίου αριστερά ο WD αφιερώνει το έργο σε όλους τους φτωχούς και άστεγους της Ελλάδας και του κόσμου.
Κέντρο Αθήνας
Καλλιτέχνης: Insane 51
Στο κέντρο της Αθήνας, το επιβλητικό σκίτσο του μοναχού με το σκυθρωπό παρουσιαστικό μέσω του δημιουργού του προσπαθεί να αποδώσει ένα ψυχογραφικό τόνο στο χαρακτήρα του.
Γκράφιτι σε ρολά καταστήματος στα Εξάρχεια
Η… ανάποδη προσευχή του Ντύρερ
Τα χέρια που προσεύχονται του Άλμπρεχτ Ντύρερ, Γερμανού ζωγράφου της Αναγέννησης, είναι από τους διασημότερους πίνακες στον καλλιτεχνικό κόσμο και από το 2011 μπορεί να δει κανείς μια εκδοχή του σε street art μορφή σε ένα μεγάλο κτίριο στην οδό Πειραιώς 20. Υπάρχει, όμως, μια σημαντική διαφορά: τα χέρια στον πίνακα του Ντύρερ προσεύχονται προς τα πάνω, ενώ στο mural αυτό προσεύχονται προς τα κάτω. Σαν, δηλαδή, μια «ανώτερη δύναμη» να προσεύχεται για το κτίριο, την πόλη, ή τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε από τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.