Μας κράτησαν παρέα κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα από διαδικτυακές ξεναγήσεις και δράσεις, έφτασε όμως η ώρα να τα απολαύσουμε και πάλι από κοντά, ιδίως τώρα που γιορτάζουν.
Από τη Βαρβάρα Σαββίδη
18/05/2021
Τα μουσεία που τόσο μας έλειψαν όλους αυτούς τους μήνες, όπως και τα ιδιαίτερα καφέ και τα πωλητήριά τους, είναι και πάλι εδώ, ανοιχτά σε όλη τη χώρα από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο της επαναλειτουργίας τους, έσπευσαν να τα επισκεφθούν. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) επιλέγουμε ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις που μας καλούν να αφεθούμε στον κόσμο της τέχνης, μας προσφέρουν ένα ταξίδι στην ιστορία και στην ανθρώπινη δημιουργία μέσα από αρχαιολογικές συλλογές, και μας οδηγούν στο να ανακαλύψουμε νέους κόσμους.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», ενώ στη χώρα μας το τιμώμενο μουσείο για το 2021 είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη, ενώ διοργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις, διαδικτυακές περιηγήσεις και άλλες εκδηλώσεις, σε ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας!
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ
Μια όψη της νέας Εθνικής Πινακοθήκης / Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
Μόλις πριν από δυο μήνες άνοιξε συμβολικά η Εθνική Πινακοθήκη και δημιούργησε μεγάλη ανυπομονησία στους φιλότεχνους, που περίμεναν χρόνια το άνοιγμά της. Μετά από πολλές καθυστερήσεις, η αναμονή έφτασε στο τέλος της και πλέον μπορούμε όλοι να επισκεφθούμε το νέο κτίριο των 20.760 πλέον τετραγωνικών μέτρων και τα περίπου 1.000 εκθέματα της μόνιμης συλλογής -από τα 20.000 εκθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες της- μεταξύ των οποίων η μνημειακού μεγέθους «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, η άγνωστη τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου, το γλυπτό του Ροντέν «Άνθρωπος που βαδίζει πάνω σε κολόνα».
Παράλληλα, παρουσιάζεται και η περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της», με εμβληματικά έργα του 19ου αιώνα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Με δύο νέες περιοδικές εκθέσεις άνοιξε ξανά για το κοινό το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με την ψηφιακή έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Καθημερινοί ήρωες».
Η έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη.
Απο την έκθεση Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός / photo: Πάρις Ταβιτιάν
Παράλληλα, παρουσιάζεται η έκθεση «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics». Το Μουσείο προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Sterling Ruby να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα διάσημα κεραμικά γλυπτά του.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Το Μουσείο Μπενάκη μας υποδέχεται με τη μεγάλη επετειακή Έκθεση «1821 Πριν και Μετά», τη σημαντικότερη έκθεση που έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα και τη μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ.
Τα περισσότερα από 1200 αντικείμενά της και οι 1218 σελίδες του καταλόγου της παρουσιάζουν εκατό χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 μέχρι το 1870.
Σημειώστε πως η είσοδος στην έκθεση είναι δυνατή αποκλειστικά και μόνο με την προμήθεια ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) και την επιλογή συγκεκριμένης χρονικής ζώνης επίσκεψης.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Λίγοι πρόλαβαν να επισκεφθούν τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ πριν το πολύμηνο κλείσιμο λόγω της πανδημίας, έτσι τώρα δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε τη μόνιμη συλλογή του, που περιλαμβάνει 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο η περιοδική έκθεση «Ubuntu. Πέντε δωμάτια από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ» με έργα αντιπροσωπευτικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, Αφρικανών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς. Ο όρος UBUNTU προέρχεται από τη Νότια Αφρική και μεταφράζεται είτε ως «ανθρωπότητα», είτε ως «ανθρωπιά»
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
Το ανανεωμένο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρουσιάζει μια νέα σκηνογραφία στις συλλογές του και 58 επιπλέον έργα, ενώ στους δυο πρώτους ορόφους του απολαμβάνουμε τους «Κλασικούς της μοντέρνας τέχνης» και τη συλλογή «Ματιές στον 19ο και 20ό αιώνα» με έργα των El Greco, Paul Cézanne, Auguste Rodin, Camille Claudel, Claude Monet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Francis Bacon, Alberto Giacometti, Max Ernst, Roy Lichtenstein, μεταξύ άλλων.
Στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο, που έχουν ανανεωθεί κατά 80%, παρουσιάζεται η νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη, με έργα των Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Κουνέλλη, Takis, Chryssa, Αλέξη Ακριθάκη και πολλών σημαντικών ακόμα εικαστικών.
Fernando Botero, Still Life with Green Curtain (1982), Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή / Basil and Elise Goulandris Foundation Collection | © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris
Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή προσφέρει στο YouTube την ξενάγηση “Πόλεμος και Ειρήνη”, μια περιήγηση 21 λεπτών σε επιλεγμένα εκθέματα της Μόνιμης Συλλογής του.
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου είναι ένα από εκείνα τα μουσεία που πρέπει να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Έχει άλλωστε τόσες συλλογές και τόσα εκθέματα (περισσότερα από 11.000), που αξίζει να εστιάζεις κάθε φορά σε κάτι ξεχωριστό.
Εκτός από τις μόνιμες συλλογές του, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 παρουσιάζεται η Έκθεση Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου διοργανώνονται περιηγήσεις στην Προϊστορική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στην είσοδο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το μουσείο της Ακρόπολης, από τα πιο αγαπημένα των επισκεπτών, προσφέρει μια εικονική ξενάγηση μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκόμαστε μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη δυνατότητα να επιλέξουμε οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουμε. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΙΛΛΕΡ-ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου αποδίδεται στο κοινό το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου (Μαυρομιχάλη 6). Το Μέγαρο, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, ανοίγει στις 10.30 το πρωί.
Κατά την επίσκεψη, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην έκθεση που περιλαμβάνει εικόνες, ξυλόγλυπτα και τέσσερα ξυλόγλυπτα τέμπλα (μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα), της συλλογής Λοβέρδου, αλλά να θαυμάσουμε και το ίδιο το Μέγαρο με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, που χτίστηκε το 1882 ως η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ και για χρόνια παρέμενε κλειστό, ενώ κάποτε φιλοξενούσε το βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το κτίριο αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο το 1912, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία, αλλά και ως μουσείο, για να εκθέσει τις πλούσιες συλλογές του.
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τιμώμενο Μουσείο για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προτείνει μια ψηφιακή ξενάγηση για την περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση’21» που απευθύνεται τόσο στους φυσικούς επισκέπτες της έκθεσης, όσο και στους διαδικτυακούς.
Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ενδιαφέροντα σημεία με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τις 7 ενότητες της έκθεσης. Κάθε έκθεμα αναδεικνύεται μέσα από εικόνες και κείμενα (στα ελληνικά και αγγλικά).
*Η κεντρική φωτο είναι απο την έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας» / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δες και αυτό: