15/05/2019
6 November 1989: A music star is born
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Μόντρεαλ του Καναδά από Έλληνες γονείς, οι οποίοι πάντα είχαν όνειρο να επιστρέψουν στην πατρίδα. Η Κατερίνα Ντούσκα σπούδασε κλασσική κιθάρα στη μουσική ακαδημία και ερμήνευσε arias και lieder των Verdi, Mozart και Schubert, καθώς και πιο μοντέρνο ρεπερτόριο, όμως τελικά την κέρδισαν πιο σύγχρονες επιρροές.
“Στην Ελλάδα ήρθα πρώτη φορά όταν ήμουν 7 χρονών, αλλά όταν μετακομίσαμε ήταν σαν να ερχόμουν πρώτη φορά. Στον Καναδά πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων κι εδώ σε ένα δημόσιο λύκειο στον Βύρωνα. Όταν πρωτοπήγα και είδα τα γκράφιτι στο κτίριο, είχα σοκαριστεί. Ήταν αδύνατο να δεις κάτι παρόμοιο σε καναδικό σχολικό περιβάλλον. Κάποια πράγματα ήταν ανεπίτρεπτα. Όλα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά για μένα, αλλά άρχισα πολύ γρήγορα να εκτιμώ τα ωραία που είχε η Ελλάδα και δεν έβρισκες στον Καναδά κι έτσι εξοικειώθηκα με το καινούργιο περιβάλλον πολύ εύκολα.
“Για παράδειγμα, όταν έλειπε ένας καθηγητής και δεν υπήρχε αναπληρωτής και όλοι φώναζαν “κενό” κι έτρεχαν έξω, εγώ ψαχνόμουνα, επειδή δεν ήξερα τι σημαίνει το κενό και καθόμουν μέσα στην τάξη. Μόλις έμαθα τι είναι το κενό, αμέσως είπα “εδώ μπορώ να συνηθίσω”. Γενικά, όσο κι αν υπάρχουν στιγμές που ο κόσμος με ρωτάει γιατί άφησα μια χώρα με τέτοιο βιοτικό επίπεδο, προσωπικά αισθάνομαι πολύ ευλογημένη που έχω γνωρίσει και τις δύο αυτές χώρες με τις τελείως διαφορετικές νοοτροπίες, τρόπους ζωής και ρυθμούς. Το θεωρώ προνόμιο αυτό.” (πηγή: LIFO.gr)
Άρχισε να πειραματίζεται με τη σύνθεση όταν, έφηβη πια, στα 16, είχε μετακομίσει με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Σπούδαζε νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά για την “ψυχική υγεία” της έπρεπε να κηνυγήσει το κρυφό όνειρο και πάθος της, τη μουσική. Η νομική δεν την έκανε ευτυχισμένη αλλά δυστυχισμένη…
“Επαγγελματίας έγινα στην Ελλάδα. Αποφάσισα να διακόψω τις σπουδές μου στη Νομική και να αφοσιωθώ πλήρως στη μουσική, εισπράττοντας μεγάλη στήριξη και αγάπη απ΄οποιονδήποτε με άκουγε εκείνη την περίοδο, ερμηνεύοντας με την κιθάρα μου τα τραγούδια που εγώ η ίδια είχα γράψει. Πάντα χρειάζεται προσωπική πίστη σε ότι κάνεις κι αυτό με βοήθησε πολύ”. (Από τη live συνέντευξή της στο studio του Pepper 96,6 και στον Γιώργο Μουχταρίδη, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019.)
Πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013, μέσα από την επιτυχία του “One In A Million”και τη διασκευή της στο Do I Wanna Know των Arctic Monkeys, η οποία ξεπέρασε τις 2.000.000 προβολές στο YouTube.
Pepper 96,6 Nouvelle Vague Days | Katerine Duska – One In A Million
Για την Κατερίνα, προσωπικά, το ξεκίνημα στο χώρο, έγινε, όπως θεωρεί και η ίδια ανορθόδοξα εύκολα. Όχι οτι πιστεύει πως δεν είναι γενικά δύσκολο να μπει κάποιος στην ελληνική μουσική σκηνή. Είναι αναμφίβολα ένας χώρος απαιτητικός.
“Απλά ξεκίνησε στην ουσία μόνη της, ανεβάζοντας στο YouTube ένα βίντεο και κάνοντας εκεί τα πρώτα της βήματα. Ξεκίνησε χωρίς να ψάξει αρχικά για δισκογραφικές εταιρείες, με τις οποίες άρχισε να συνεργάζεται αφού είχε γίνει η αρχή και είχε συστηθεί στο μουσικό κοινό”.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο “EMBODIMENT”, σε δικούς της στίχους και μουσική. Ήταν τότε που αρκετοί έγραψαν ότι η φωνή της μοιάζει με της Amy Winehouse. Η βραχνή ιδιαίτερη, ζεστή φωνή της, με τη χαρακτηριστική soulful χροιά, την έκανε με το «καλημέρα» αναγνωρίσιμη στον κόσμο της ελληνικής μουσικής.
Σχετικά με τον τίτλο του δίσκου η Katerine έχει δηλώσει: «Ίσως λόγω της ποικιλομορφίας του δίσκου, αισθάνομαι πως τα τραγούδια με καλούν προς την ενσάρκωση διαφορετικών ρόλων / πτυχών του εαυτού μου».
“Slow” – Katerine Duska Written by Katerine Duska από το άλμπουμ Embodiment
Σπουδαίες συνεργασιες και live
Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως στα The 02 Academy London, Rockwave Festival, Stavros Niarchos Cultural Center Foundation, Megaron Concert Hall και στο διεθνές φεστιβάλ Give a home του Sofarsound’s /Amnesty International, όπου ήταν μια εκ των 300 καλλιτεχνών που συμμετείχαν με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων ανά τον κόσμο.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Άλσος την παρουσίασε σαν μια από τις πιο ελπιδοφόρες περιπτώσεις του ελληνικού τραγουδιού.
photography by @nikolbartzoka
“Ο χώρος της μουσικής σήμερα λειτουργεί αρκετά διαφορετικά. Ο καλλιτέχνης χρειάζεται να αναλάβει ο ίδιος το marketing του εαυτού του. Πρέπει να είναι σε θέση να γράφει ο ίδιος τη μουσική του, να κάνει την παραγωγή του βίντεο, να προωθήσει σωστά τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτό έχει από τη μία τα πλεονεκτήματά του και από την άλλη έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Φαντάσου ότι πολλές φορές πρέπει να αναλάβεις και την αυτό-χρηματοδότησή σου. Εκείνο όπως που μου λείπει είναι ότι η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη και δεν στηρίζει επαρκώς τα διάφορα είδη μουσικής. Για παράδειγμα, ακόμα και στην Αθήνα υπάρχουν συγκεκριμένης αισθητικής χώροι που μπορεί κάποιος να δώσει κάποια συναυλία, ή χώροι είτε τεράστιας χωρητικότητας είτε πολύ μικροί. Δεν υπάρχει ποικιλία.” (Από συνέντευξή της στο lavart.gr, λίγο πριν τη συναυλία με τον Leon Of Athens το Νοέμβριο του ’18 στη Θεσσαλονίκη)
Στα Church Sessions του Pepper 96,6 το Νοέμβριο του 2018 | photo by Chronis Perrakis
Hρθε στην Ελλάδα για να μείνει (;)
H Κατερίνα πολλές φορές έχει δηλώσει ότι θέλει να έχει σαν βάση την Αθήνα, τη λατρεύει.
«Μου παρουσιάστηκαν σε μια κρίσιμη περίοδο κάποιες ευκαιρίες και ένιωσα ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να φύγω. Είχα στήριξη από την εταιρία μου την EMI, κάτι σημαντικό για έναν νέο καλλιτέχνη. Παράλληλα είναι σημαντικό για μένα να ξέρω ότι είμαι εδώ, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, πες το σαν ένα “κίνητρο” λίγο ρομαντικό αυτό», έχει πει σε συνέντευξή της στο VICE.
Την ενδιαφέρει να παίζει και να παρουσιάζει τη μουσική της σε ένα ευρύτερο μουσικό κοινό, που δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ελλάδας, κάτι το οποίο έχει μέχρι τώρα καταφέρει. Το γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας πλατφόρμες όπως το YouTube ή το spotify, προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Δίνει μεγάλη αξία στο γεγονός οτι η Ελλάδα και η μουσική της σκηνή μπορεί να βγαίνει εκτός συνόρων.
“Πρέπει ο Έλληνας καλλιτέχνης να ακούγεται και να υπολογίζεται, να φτάσουμε και εμείς σαν χώρα σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να «εξάγουμε» σε διεθνή φεστιβάλ, να περιοδεύουμε, όπως και κάποιοι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες ήδη κάνουν μπροστά σε ελληνικό κοινό που ζει μόνιμα στο εξωτερικό”.
«Εντελώς τρελαμένη» που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου
Το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαίου 2019 η Κατερίνα Ντούσκα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στην 64η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Τελ Αβίβ.
Το «Better Love» ένα mid tempo power pop song, με πολύ σύγχρονη παραγωγή, το έχει γράψει μαζί με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon, ο οποίος ως ήμισυ του επιτυχημένου ντούο The Nexus έχει δουλέψει με ονόματα όπως η Lana Del Ray (για το «National Anthem»).
Έίναι η πρώτη ελληνίδα συμμετέχουσα στο διαγωνισμό της Eurovision που ταυτόχρονα γράφει και συνθέτει το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει.
«Ήθελα να γράψω ένα τραγούδι που θα ακουγόταν ως μια πρόσκληση, ως μια αγκαλιά. Ένα τρυφερό τραγούδι με ένα μαχητικό πνεύμα γι’ αυτή τη λέξη που χρησιμοποιούμε πολύ αλλά ακούμε σπάνια».
«Ζούμε σε μια εποχή που τη λέξη αγάπη είτε δεν τη χρησιμοποιούμε καθόλου είτε τη χρησιμοποιούμε πανεύκολα. Δεν ξέρω γιατί δίνουμε όλο και λιγότερη σημασία στη συναισθηματική νοημοσύνη στις μέρες μας. Δεν θα ήθελα να γίνω γραφική και να μιλήσω για τον ρόλο της τεχνολογίας γιατί τη θεωρώ κατά βάση σύμμαχό μας, όμως παρατηρώντας τους ανθρώπους και τις σχέσεις βλέπω συχνά μια τρομακτική δυσκολία. Το τραγούδι απευθύνει μια έκκληση να αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό μας και να αγαπήσουμε ανιδιοτελώς». (Από την πρόσφατη συνέντευξη στον Γιώργο Νάστο, tovima.gr).
Η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια της αποστολής είναι η τρομερά ταλαντούχα Έφη Γούση.
«Δηλώνω #teamLanthimos, 100%»
( Από την ίδια συνέντευξη στον Γιώργο Νάστο, tovima.gr)
Αν τα πας καλά πάντως, θα δικαιωθείς εκ των υστέρων ό,τι και να έχει ειπωθεί. Δες την περίπτωση του Λάνθιμου…
«Τον Λάνθιμο τον λατρεύω, χρόνια τώρα, από τον «Κυνόδοντα». Αποτελεί πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση. Είναι πολύ συγκινητική η πορεία του, και μια πηγή ελπίδας για όλους τους νέους δημιουργούς στην Ελλάδα που νιώθουν ότι έχουν μια φωνή διαφορετική, χωρίς εμπορική προοπτική σε αυτή τη χώρα. Αυτά που έχει καταφέρει αποδεικνύουν ότι όταν επιμένεις στο όραμά σου και δουλεύεις πάρα πολύ σκληρά όλα γίνονται. Δηλώνω #teamLanthimos, 100%».