02/12/2024
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει τη σεζόν 2024/25 με την αναβίωση του κλασικού Δον Κιχώτη του Λούντβιχ Μίνκους, σε μια μεγαλειώδη παραγωγή σε χορογραφία Τιάγκο Μπορντίν –βασισμένη στην αρχική εκδοχή του Μαριύς Πετιπά–, σκηνικά Γιώργου Σουγλίδη και κοστούμια Μαίρης Κατράντζου. Από τις 5 Δεκεμβρίου 2024 και για εννέα παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή διεθνών σταρ του μπαλέτου στους κεντρικούς ρόλους.
Ο Δον Κιχώτης, ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου, βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους χορευτές του κλασικού χορού, λόγω του υψηλού βαθμού τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται κρίνει την ποιότητα του συνόλου ενός Μπαλέτου.
Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Ο Αυστριακός συνθέτης συνέθεσε μουσική για αρκετά μπαλέτα, ορισμένα εκ των οποίων σε χορογραφίες του Πετιπά. Ο τελευταίος ταξίδεψε σε μικρή ηλικία στην Ισπανία, όπου γοητεύτηκε ιδιαίτερα από τους παραδοσιακούς χορούς της. Στον Δον Κιχώτη του ο Πετιπά επιχειρεί να μεταφέρει τις εικόνες και τα χρώματα της Ισπανίας, αποδίδοντας εξαιρετικά τη χορευτική της παράδοση μέσα από τη χορογραφία του. Ο καρπός της συνεργασίας των Μίνκους – Πετιπά σημείωσε από την πρώτη στιγμή τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα την καθιέρωση του Δον Κιχώτη ως ενός διαχρονικού αριστουργήματος του παγκόσμιου ρεπερτορίου του μπαλέτου.
Την παραγωγή του Δον Κιχώτη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον Νοέμβριο του 2022, υπογράφουν ο χορογράφος Τιάγκο Μπορντίν, ο οποίος αναβιώνει την κλασική χορογραφία του Πετιπά, ο σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης, η fashion designer Μαίρη Κατράντζου, ο φωτιστής Χρήστος Τζιόγκας και η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.
O χορευτής και χορογράφος Τιάγκο Μπορντίν, μετά την επιτυχημένη πορεία του ως Α΄ Χορευτής στο Μπαλέτο του Αμβούργου –όπου ο σπουδαίος Τζων Νώυμαϊερ δημιούργησε ακόμα και ρόλους ειδικά για αυτόν–, αλλά και στο Nederlands Dans Theater, έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός χορογράφος της νέας γενιάς, με μεγάλη αγάπη για το κλασικό μπαλέτο.
Ο Γιώργος Σουγλίδης, παράλληλα με τις συνεργασίες του με την ΕΛΣ, έχει υπογράψει σκηνικά για παραγωγές σε σπουδαία φεστιβάλ όπως του Ζάλτσμπουργκ, του Μπρέγκεντς, της Επιδαύρου, σε σημαντικά λυρικά θέατρα όπως του Σικάγου, της Ρώμης, της Λισαβόνας, της Βαλένθιας κ.ά., αλλά και στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας και το Μπαλέτο της Σκοτίας.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου έχει σχεδιάσει κοστούμια για το New York City Ballet και την Εθνική Όπερα του Παρισιού, ενώ έργα της έχουν εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία όπως, μεταξύ άλλων, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ντάλλας.
Μαζί με τους εξαιρετικούς Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ, στην παραγωγή συμμετέχουν και σταρ χορευτές του διεθνούς στερεώματος του μπαλέτου από κορυφαίες ομάδες όπως το Βαυαρικό Μπαλέτο του Μονάχου, το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας, το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου και τα Grands Ballets του Καναδά.
Στις τρεις πρώτες παραστάσεις (5, 7, 8/12) τους ρόλους της Κίτρι και του Μπαζίλιο θα ερμηνεύσουν δύο εξαιρετικοί χορευτές, η Μάντισον Γιανγκ και ο Βίκτορ Καϊσέτα. Η γεννημένη στη Γιούτα των ΗΠΑ Μάντισον Γιανγκ, αφού κέρδισε το 2016 τη δεύτερη θέση του Μπο Ριβάζ Πάλας στον διάσημο διαγωνισμό «Prix de Lausanne», ξεκίνησε τη μαθητεία της στο Μπαλέτο του Χιούστον, ενώ το 2017 έγινε μέλος της ομάδας. Την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στο Corps de ballet του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας Βιέννης, όπου αμέσως προήχθη σε Σολίστ και το 2019 σε Α΄ Σολίστ. Ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε ως Α΄ Σολίστ στο Κρατικό Βαυαρικό Μπαλέτο στο Μόναχο και τον Δεκέμβριο του 2021 προήχθη σε Α΄ Χορεύτρια. Στον ρόλο του Μπαζίλιο δίπλα στη Γιουνγκ συναντάμε έναν από τους πιο ταλαντούχους χορευτές της γενιάς του, τον Βραζιλιάνο Βίκτορ Καϊσέτα. Η πορεία του στον χορό μοιάζει με παραμύθι. Ο Καϊσέτα άρχισε την ενασχόλησή του με τον χορό όταν ήταν δώδεκα ετών, καθώς έτυχε να επιλεγεί σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα μιας τοπικής σχολής χορού στη γενέτειρά του, την Ουμπερλάντια. Το 2017 ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στο Μπαλέτο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, όπου το 2019 προήχθη σε Σολίστ. Πιστός, όμως, στις ηθικές αρχές του και στο να μη φοβάται τις προκλήσεις που του παρουσιάζονται, τον Μάρτιο του 2022, λόγω της τραγικής κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εγκατέλειψε την Αγία Πετρούπολη και συνέχισε την καριέρα του με ένα εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Από το 2023 έχει τον τίτλο του A΄ Xορευτή και σε ηλικία μόλις είκοσι τεσσάρων ετών έχει ερμηνεύσει ήδη όλους τους κλασικούς ρόλους.