Ιστορίες από τα 60’s μέχρι σήμερα, εντυπωσιακές εικόνες από τις χιονοπτώσεις στην Αθήνα, παρεμβάσεις για καίρια θέματα, όλα όσα ξεχωρίσαμε από το διαδίκτυο και μπήκαν στα bookmarks μας για αυτή την εβδομάδα.
Από τη Βαρβάρα Σαββίδη
16/02/2021
Από τις όμορφες εικόνες της χιονισμένης Αθήνας, μέχρι το ντοκιμαντέρ των New York Times για την Britney Spears, από το νέο βιβλίο του Bill Gates για την κλιματική επιβάρυνση, μέχρι τη θρυλική διασκευή της Aretha Franklin στο Respect που ηχογραφήθηκε ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου του 1967, «ψαρεύουμε» άρθρα, εικόνες και βίντεο από το διαδίκτυο που πιστεύουμε ότι αξίζουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας.
Η «Μήδεια» στην Ακρόπολη
Η κακοκαιρία «Μήδεια», πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε, μας χάρισε υπέροχες εικόνες της Αθήνας, που δεν είναι συνηθισμένη σε τόσο πυκνό χιόνι. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονόστρωση τέτοιου τύπου είχαμε να δούμε από το 2008 κι όπως είναι λογικό, η χαρά που έδωσε σε μικρούς και μεγάλους, ειδικά εν μέσω πανδημίας, ήταν απερίγραπτη. Όσοι κατάφεραν να μειώσουν τις μετακινήσεις και να μείνουν σπίτι, βρήκαν ευκαιρία για χουχούλιασμα, τα παιδιά δεν χόρταιναν τον χιονοπόλεμο στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και τους δρόμους, ενώ στα αξιοπερίεργα θα μείνουν οι κάτοικοι της πόλης που είδαμε να χρησιμοποιούν τα σκι για τη μετακίνησή τους – μεταξύ αυτών και ορισμένοι Πρέσβεις!
Ανάμεσα στις πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες της χιονισμένης Αθήνας, σημειώνουμε αυτήν της Ακρόπολης ντυμένης στο λευκό χιόνι, όπως τη φωτογράφησε ο Σταύρος Πετρόπουλος για το Ίδρυμα Ωνάση. Και να πώς, ο πολυσυζητημένος φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκό στον Ιερό Βράχο, παίρνει μια άλλη διάσταση, που ίσως ούτε η ίδια είχε φανταστεί.
Η Ακρόπολη ντυμένη στα λευκά. Φωτογραφία: Alaska -Σταύρος Πετρόπουλος
Όταν η Aretha απογείωσε το ‘Respect’
Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 1967 όταν ηχογραφήθηκε αυτός ο ύμνος από την Aretha Franklin. Ήταν βέβαια διασκευή του κομματιού που είχε κυκλοφορήσει o Otis Redding το 1965.
Οι δυο εκδοχές είναι πολύ διαφορετικές. Ο Redding μιλά από την πλευρά ενός απελπισμένου άντρα που παραπονιέται ότι ενώ κάνει τα πάντα για την σύντροφό του και της δίνει όσα λεφτά βγάζει, εκείνη δεν του δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό – ή κατά μια άλλη ερμηνεία, δεν τον ικανοποιεί σεξουαλικά.
Η εικοσιτετράχρονη Aretha,φρέσκια τότε στη μουσική βιομηχανία, πήρε το κομμάτι και το απογείωσε, απογειώνοντας ταυτόχρονα και την καριέρα της. Άλλαξε το φύλο του αφηγητή, καθώς τώρα είναι η γυναίκα που απαιτεί από τον άνδρα να της δείξει σεβασμό, άλλαξε ενορχήστρωση, άλλαξε το νόημα των στίχων, πρόσθεσε το θρυλικό R.E.S.P.E.C.T., την αναφορά στα αρχικά TCB (Take Care of Business) που στην αργκό των Αφροαμερικανών στα ‘60s και 70’s σήμαινε το να ικανοποιείς τον σύντροφό σου. Τραγουδά δε με τόση αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, που αλλάζει πλήρως το νόημα σε σχέση με τους αρχικούς στίχους του Redding, καθιστώντας το έτσι έναν από τους ύμνους τόσο του γυναικείου κινήματος της εποχής, όσο και των κινημάτων των δικαιωμάτων των μαύρων.
Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα είχε κάνει το NPR, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ηχογράφηση του κομματιού.
Θυμάστε το Myspace;
Ένα 18χρονος από τη Γερμανία παρόλο που δεν θυμάται τις ημέρες δόξας της πλατφόρμας, έχοντας ακούσει τόσα πολλά για αυτήν από μεγαλύτερους φίλους, αποφάσισε να την επαναφέρει. Η νέα αυτή πλατφόρμα λέγεται Spacehey, μοιάζει τρομερά στο στήσιμο του MySpace των 00’s και έχει ήδη 55.000 χρήστες από όλο τον κόσμο, από τον Νοέμβριο του 2020 που λανσαρίστηκε.
Ο δημιουργός του Spacehey είπε, μιλώντας στο Vice, πως ήθελε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο θα προσφέρει περισσότερη ιδιωτικότητα στους χρήστες του και θα τους επιτρέπει να είναι πιο δημιουργικοί. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορούσε να βρει κάτι τέτοιο στις κυρίαρχες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πέρασε τις ημέρες του lockdown δημιουργώντας το Spacehey, ως μια όσο το δυνατόν πιο πιστή εκδοχή του Myspace.
Αν σας λείπει το παλιό internet, ιδού.
«Framing Britney Spears»
Στις 5 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ των New York Times «Framing Britney Spears» («Παγιδεύοντας την Μπρίτνεϊ Σπίαρς»), που διερευνά το καθεστώς κηδεμονίας της ποπ σταρ υπό τον πατέρα της, τα προβλήματα με την ψυχική της υγεία, το κίνημα #FreeBritney που έχουν ξεκινήσει οι θαυμαστές της, απαιτώντας την ανεξαρτησία της και κατά πόσο είναι βάσιμες αυτές οι ανησυχίες. Δεκάδες άρθρα έχουν γραφτεί με αυτή την αφορμή, ο πρώην σύντροφός της Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ζήτησε συγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε τον χωρισμό τους και το Rolling Stone αναρωτιέται, γιατί δεν την αφήνουμε στην ησυχία της;
Ο χειμαρρώδης Σωτήρης Τσαφούλιας
Με λόγο μεστό, ψύχραιμο και απόλυτα εύστοχο, έναν λόγο που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε στους τηλεοπτικούς δέκτες, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο του θεάματος, σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και εργασιακή βία κάθε μορφής. Οι παρουσιαστές της εκπομπής «Το πρωινό» τον άφησαν να μιλήσει χωρίς διακοπή, μιας κι ο ίδιος υπήρξε χειμαρρώδης, και το βίντεο με την παρέμβασή του έγινε, δικαίως, μέσα σε λίγες ώρες, viral.
Στη LiFO θα βρείτε και γραπτώς αποσπάσματα από τα όσα είπε.
Ο σκηνοθέτης του «Έτερος Εγώ», Σωτήρης Τσαφούλιας
Ο Bill Gates για την κλιματική αλλαγή
«Η ανθρωπότητα μπορεί να ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα την πανδημία του κορωνοϊού σε σύγκριση με την επιβάρυνση του κλίματος που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια». Ακούγεται προβοκατόρικη δήλωση, αλλά ο Bill Gates μιλάει με στοιχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνθρωπος επιβαρύνει με 51 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως τον πλανήτη. Ποιος είναι ο στόχος; Το νούμερο αυτό να φτάσει στο μηδέν.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC με αφορμή το νέο του βιβλίο «Πώς Να Αποφευχθεί Μια Κλιματική Καταστροφή» (How to Avoid a Climate Disaster), ο Bill Gates υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως μόνο με ορθή χρήση της τεχνολογίας θα αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή.
Bill Gates
Πολική αγάπη
Ένα από τα πιο αγαπησιάρικα βίντεο άγριας ζωής που είδαμε αυτές τις ημέρες, είναι αυτό με πρωταγωνιστές ένα πρώην ζευγάρι, τις πολικές αρκούδες Άρκτο και Βικτώρια, που διασώθηκαν από το Highland Wildlife Park της Σκωτίας.
Το προσωπικό της Βασιλικής Ζωολογικής Εταιρείας του συγκεκριμένου πάρκου, επανασύνδεσε το ζευγάρι μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών.
Η αντίδραση του ζεύγους, είναι συγκινητική.
ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
5/2