Απο την Άννα Φαρδή
15/09/2020
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το μουσικό περιοδικό λανσάρει δύο νέες λίστες αξιολόγησης που αφορούν όλον τον πλανήτη. Θα είναι αρκετό για να συμπεριλάβει τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη μουσική;
Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, πλέον στο Billboard θα τρέχουν δύο νέα chart: το Billboard Global 200 θα καλύπτει τη μουσική όλου του πλανήτη, και το Billboard Global Excl. U.S., που θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της (όχι και τόσο απότομης) εκτόξευσης της k-pop στα αμερικάνικα charts.
Όπως γράφαμε και χτες, το «Dynamite», το πρώτο εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο single των νότιο-κορεατών BTS έσπασε ρεκόρ θεάσεων 24ώρου στο Youtube, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσαν οι ομοπάτριες τους Blackpink.
Η σαρωτική επιτυχία της κορεάτικης ποπ, που κατακλύζει τα social media, δεν μπορούσε να μείνει πλέον απαρατήρητη από τη βαριά, αμερικάνικη, μουσική βιομηχανία, κάτι που δίνει την ευκαιρία να υλοποιηθεί ένα αίτημα που υπάρχει προ πολλού: ο μεγαλύτερος κολοσσός μουσικών ρεκόρ να δει στα σοβαρά και άλλα είδη πέραν την καθαρής, αμερικανικής ποπ. Στη λίστα που λανσαρίστηκε σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, πάντως, την κορυφή κρατούν δυναμικά οι Cardi B και Megan Thee Stallion με το αμφιλεγόμενο «WAP», ενώ στο Billboard Global Excl. U.S., το «Hawái» του κολομβιανού Maluma κερδίζει την πρωτιά.
Ασαφείς είναι ακόμη οι τρόποι αξιολόγησης, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιοδικού, για την κατάταξη θα μετριούνται τόσο οι πωλήσεις όσο και το steaming, με τις ακροάσεις επί πληρωμή να μετρούν περισσότερο από τις δωρεάν. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς πώς καθορίζεται αυτή η αντιστοιχία, ενώ θυμίζουμε πώς ο όμιλος άργησε εντυπωσιακά να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του το streaming. Επιπλέον, στις δύο νέες κατηγορίες δεν θα υπολογίζεται ο ραδιοφωνικός αέρας, σε αντίθεση με τη λίστα Hot 100, όπου η ραδιοφωνική αναπαραγωγή έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το streaming.
Επιπλέον, οι «βαμμένοι» θαυμαστές είναι αυτοί που πραγματικά κάνουν κουμάντο στα αποτελέσματα των chart, έχοντας βρει τρόπους να προσπερνούν γεωγραφικούς περιορισμούς. Η χρήση VPN έχει επιτρέψει σε φαν εκτός Αμερικής να προσμετρούνται στα charts, ενώ δεν έχουν λείψει περιπτώσεις αναντιστοιχίας αποτελεσμάτων ανάμεσα στα views που αναγράφει το Youtube και εκείνα που υπολογίζονται τελικά.