knight_rider
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

10 σειρές των 80s

Με κριτήριο το μουσικό θέμα, θυμόμαστε δέκα σειρές από την εποχή της βάτας, του γκλίτερ και της περμανάντ.

31/01/2022

Στη δεκαετία του ’80 η έγχρωμη τηλεόραση έχει πια μπεί στη ζωή μας και μαζί με αυτή κάποιο τυχεροί έχουν αποκτήσει το μαγικό gadget που ονομάζεται τηλεκοντρόλ ή πίου-πίου. Μια ελευθερία την έχουμε πλέον και νοιώθουμε κυρίαρχοι του αναιμικού τηλεοπτικού τοπίου που ακόμη αποτελείτο από δύο κανάλια. Εκείνη τη δεκαετία το ξένο πρόγραμμα έχει προβάδισμα. Το 1986 στην ΕΡΤ1 τα ξένα σίριαλ φτάνουν το 85%, ενώ στην ΕΡΤ2 το 88% του προγράμματος. 

1.Ο Ιππότης της Ασφάλτου / Knight Rider

Όταν την παράσταση την κλέβει ένα αυτοκινητο. Πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο David Hasselhoff (ως Michael Knight) αλλά τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον «KITT», ένα αυτοκίνητο που μιλάει και αντιμιλάει και που είναι κι ο βοηθός του στην πάταξη του εγκλήματος.

Στο ρόλο του ΚΙΤΤ επιλέχθηκε μία Pontiac Trans-Am, που κόστισε 11.4 χιλιάδες δολάρια και εμπλουτίστηκε με εντυπωσιακά gadgets αγορασμένα από ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών καθαρά για εφέ. Τη δουλειά τους την έκαναν μια χαρά, τα παιδικά μάτια παρακολουθούσαν με δέος, και ονειρευόντουσαν high tech αυτοκίνητα που επικοινωνούν μέσα από ένα ρολόι, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ούτε smart watches ούτε gps.

Το πρώτο επεισόδιο του «Ιππότη της ασφάλτου» προβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 και το τελευταίο στις 4 Απριλίου 1986 από την ΕΡΤ και διήρκησε συνολικά τέσσερις σεζόν κάνοντας θραύση και στην χώρα μας.

Χαρακτηριστικό και το τραγούδι των τίτλων έναρξης, TheKnight Rider Theme” των Stu Phillips και Glen A. Larson εμπνευσμένο από μία σύνθεση του Leo Delibes που έχει σαμπλαριστεί έκτοτε σε πολλά τραγούδια.

Trivia alert: Η πρώτη γυναίκα του Hasselhoff μετά το διαζύγιό τους, παντρεύτηκε έναν ηθοποιό με το όνομα Michael Knight.


2. Το πλοίο της αγάπης / Love Boat

Αγαπημένη σειρά με αυτοτελή επεισόδια και μία τεράστια λίστα ονομάτων που συμμετείχαν ως γκεστ. Από τον Andy Warhol μέχρι την Olivia de Havilland και από τον Tom Hanks μέχρι την Kathy Bates, πάνω από 500 celebrities απόλαυσαν το ποτό τους στο κατάστρωμα του Pacific Princess και γεύτηκαν τις δημιουργίες του Έλληνα σεφ Παναγιώτη Ρωμανού.

Το τραγούδι της αρχής θεωρείται από τα πιο πετυχημένα στο είδος του με μία μελωδία που σε βάζει αμέσως στο κλίμα ενός πολυτελούς ταξιδιού. ‘Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα theme songs γράφτηκε από τον Charles Fox σε στίχους του Paul Williams. Αναγνωρισμένοι και οι δύο, ο Fox κέρδισε το Grammy για το τραγούδι της χρονιάς γράφοντας το “Killing Me Softly” για τη Roberta Flack και ήταν 2 φορές υποψήφιος για Όσκαρ ενώ ο Williams είναι βραβευμένος με Όσκαρ για τoEvergreen” από το A Star is Born του 1976 . Εκτός από τις άλλες υποψηφιότητες του για Όσκαρ, κέρδισε επίσης Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς με τους Daft Punk (“Random Access Memories“).

Το τραγούδι ερμηνεύει ο Jack Jones που έκανε και ένα πέρασμα ως guest στη σειρά εκτός από την τελευταία σεζόν που χρησιμοποιήθηκε μια διασκευή από την Dionne Warwick

Στην Ελλάδα Το πλοίο της αγάπης προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την ΕΡΤ μεταξύ 1977 και 1986. 

Trivia alert: Ενώ η αμοιβή των guest stars μπορεί να έφτανε και τα 50.000$, οι φανς-τουρίστες ναι μεν μπορούσαν να ταξιδέψουν με το πλοίο κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, το εισιτήριο όμως κόστιζε μέχρι και 10.000$ (περίπου 30.000$ σημερινή ισοτιμία).


3. Στον Πυρετό της Δόξας – Fame

H συνέχεια της ταινίας Fame (1980) που εξελίχθηκε σε σειρά και στη συνέχεια σε μιούζικαλ και πυροδότησε έναν οργασμό στις σχολές χορού και στη χώρα μας.

Με την χορηγία των μουσικών οργάνων Yamaha που είχαν περίοπτη θέση σε κάθε επεισόδιο η σειρά ακολούθησε τις ζωές των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού του New York City High School for the Performing Arts, ένα σχολείο που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα αλλά βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο υπάρχον l Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts της Νέας Υόρκης.

O Leroy Johnson(RIP) ο κύριος Shorofsky(RIP) η Coco Hernadez, o Bruno, η Doris η Julie και η Lydia ήταν μερικοί από τους αγαπημένους χαρακτήρες που καθήλωναν και στην Ελλάδα τους φανς στο κανάλι της ΕΡΤ από όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου του 1982.

Το θεματικό τραγούδι ήταν αυτό που είχε παίξει και στην ταινία ερμηνευμένο από την Irene Cara που υποδυόταν τον ρόλο της Coco Hernandez. Η Cara αρνήθηκε να συμμετάσχει στην σειρά και το τραγούδι ξαναηχογραφήθηκε από την Erica Gimpel που ανέλαβε και τον ρόλο της Coco.

Trivia Alert: Επειδή το, βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι, Fame της Irene Cara δεν είχε γραφτεί ακόμη όσο η ταινία βρισκόταν στην παραγωγή, το καστ έπρεπε να χορέψει σε μια εντελώς διαφορετική μελωδία κατά τη λήψη του διάσημου χορευτικού. Συγκεκριμένα εμείς ακούγαμε το Fame, και αυτοί χόρευαν στους ρυθμούς του Hot Stuff της Donna Summer.


4. Αυτός, αυτή και τα μυστήρια / Moonlighting

Το μεγαλύτερο μυστήριο της σειράς αποτελεί ο ιθύνων νους που σκέφτηκε να μεταφράσει το Moonlighting ως Αυτός Αυτή και τα Μυστήρια. Μία πρακτική που συνηθιζόταν στα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης, να αλλάζουν δηλαδή κάπως τον τίτλο και να τον προσαρμόζουν στα Ελληνικά, αλλά εδώ πραγματικά η φαντασία κάλπασε.

Μία από τις ποιο ακριβές σειρές στην εποχή της, με εξωφρενικό budget που έφτανε και τα 2 εκ δολάρια ανά επεισόδιο, και με απίστευτες καθυστερήσεις λόγω της τελειομανίας του δημιουργού Glenn Gordon Caron αλλά και των ομηρικών καυγάδων μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, Cybill Shepherd και Bruce Willis. Η πρώτη ήταν ήδη σταρ και γκρίνιαζε για τις ατελείωτες ώρες γυρισμάτων και ο δεύτερος, ξεκίνησε ως νέος και ανερχόμενος αλλά μετά την επιτυχία του Die Hard, η συμπεριφορά του έγινε δύστροπη, (ένας εύσχημος τρόπος να πούμε ότι καβάλησε το καλάμι).

Στο ζητούμενο, που είναι το μουσικό θέμα, πρόκειται για το ομότιτλο τραγούδι του Al Jarreau που είναι και η μεγαλύτερη του επιτυχία. Στους τίτλους αρχής διαρκεί .57 δευτερόλεπτα και τελικά έγινε πλήρες τραγούδι το 1987, όταν το Moonlighting ήταν στον αέρα για δύο σεζόν ήδη, με τον Nile Rodgers στην παραγωγή.

Στην Ελλάδα έπαιξε στην ΕΡΤ από 1985 μέχρι το 1989

Trivia alert: Tο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν “The Dream Sequence Always Rings Twice” ξεκινάει με έναν μονόλογο του Orson Welles.

Ήταν η τελευταία του φορά μπροστά σε κάμερα. Πέθανε 5 μέρες πριν μεταδοθεί το επεισόδιο. Το όνομά του δεν εμφανίστηκε στους τίτλους έναρξης ή τέλους, αλλά μια κάρτα στην αρχή έγραφε “Αυτό το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Orson Welles 1915-1985”.


5. Αστυνομικό Τμήμα της Χιλ Στρητ / Hill Street Blues)

Μία σειρά πρωτοποριακή που έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για όλες τις αστυνομικές σειρές που ακολούθησαν. Είναι η ιστορία ενός καταπονημένου, υποστελεχωμένου αστυνομικού τμήματος που έδειχνε την απελπιστική φτώχεια όσων ζούσαν στην υποβαθμισμένη περιοχή της Hill Street. Οι χαρακτήρες είναι πραγματικοί, ειλικρινείς και όχι απλώς στερεότυπα. Είχαν πραγματικά προβλήματα, με αναφορές στην προσωπική τους ζωή, και σκαμπανεβάσματα στις συνεργασίες τους. Οι φορητές κάμερες, οι ιστορίες που διήρκεσαν πολλά επεισόδια καθώς και η ρεαλιστική απεικόνιση των θυμάτων την ξέραμε επανεφηύρε το είδος της αστυνομικής σειράς όπως μέχρι τότε.

Το μουσικό θέμα έχει γραφτεί από τον σπουδαίο Mike Post (Law & Order, Law & Order: SVU, The ATeam, NYPD Blue, Renegade, The Rockford Files, L.A. Law, Quantum Leap, Magnum, P.I) που κέρδισε Grammy για αυτή τη σύνθεση. Η οδηγία που του είχε δοθεί ήταν να γράψει μουσική που θα ήταν αντίθετη με τα γραφικά της σειράς, Δεν ήθελαν action μουσική αλλά κάτι ποιο συναισθηματικό υπογραμμίζοντας έτσι στον θεατή ότι δεν θα είναι απλά μια σειρά δράσης αλλά μία σειρά με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις.

Στην Ελλάδα παιζόταν Παρασκευή βράδυ στην ΕΡΤ2 από το 1981 μέχρι το 1987. Μια ολόκληρη γενιά έχει ταυτίσει το μουσικό θέμα της Χιλ Στριτ με την έναρξη του Σαββατοκύριακου.

Trivia Alert: Ποτέ δεν αναφέρθηκε στη σειρά σε ποια πόλη ήταν το αστυνομικό τμήμα. Τα αυτοκίνητα, το τμήμα είχαν γενικές ονομασίες αποφεύγοντας οποιοδήποτε στοιχείο θα παρέπεμπε σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι φανς ισχυρίζονται ότι αφορά την Νέα Υόρκη, με άλλους να ορκίζονται ότι είναι το Σικάγο.


6. Οι Ντιουκς /The Dukes of Hazzard

The good ol boys ή αλλιώς οι Ντιουκς 3 ξαδέρφια (ο Λουκ, ο Μπο και η Νταίζη) που ζούσαν στην επαρχία του Αμερικάνικου Νότου και γίνονται ο στόχος του «προύχοντα» της περιοχής, Boss Hogg.

Σύμμαχος τους ο General Lee, ένα αυτοκίνητο που ξεχώριζε για την κόρνα του και τις πόρτες που δεν άνοιγαν. Πρόκειται για ένα Dodge Charger του 1969 που έκανε εντυπωσιακά άλματα και σπινιαρίσματα στους χωματινους δρόμους.

Ο Στρατηγός Lee και τα ατέλειωτα πόδια της Νταίζη Ντιουκ με το καυτό σορτσάκι, έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη των εφήβων της εποχής.

Οι περιπέτειες των Ντιουκς και του σερίφη Ρόσκο έκαναν πρεμιέρα την Τετάρτη 8 Ιουλίου του 1981 στην ΕΡΤ και αγαπήθηκαν όσο λίγες στην τηλεόραση.

Το τραγούδι των τίτλων, ακόμα και αν δεν έχεις δει τη σειρά, σου είναι σίγουρα γνώριμο.

Το “Good Ol’ Boys” γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον Waylon Jennings, ένας από τους διασημότερους κιθαρίστες της country μουσικής. O Jennings ηχογράφησε δύο εκδοχές: μία για την τηλεόραση και μια ελαφρώς διαφορετική που κυκλοφόρησε ως single. Στην εμπορική version του τραγουδιού υπάρχει ο στίχος:, «Είμαι καλό παιδί, ξέρεις ότι η μαμά μου με αγαπάει, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί δείχνουν συνέχεια τα χέρια μου και όχι το πρόσωπό μου στην τηλεόραση» (δήλωση που αναφέρεται στα opening credits της σειράς που ο Jennings εμφανίζεται μόνο από το λαιμό και κάτω να παίζει ακουστική κιθάρα).

Trivia alert: Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της σειράς ήταν το αυτοκίνητο ο General Lee που λάμβανε περίπου 35.000 γράμματα το μήνα από θαυμαστές.


7. Οι Σκληροί του Μαϊάμι / Miami Vice

Είναι η πρώτη αστυνομική σειρά που βασίστηκε περισσότερο στην ποπ κουλτούρα των ‘80ς καθιερώνοντας ένα δικό της στυλ ενσωματώνοντας και το μουσικό τοπίο της εποχής. Ενώ άλλες τηλεοπτικές σειρές χρησιμοποιούσαν μουσικές φτιαγμένες για την τηλεόραση, το Miami Vice ξόδευε 10.000 $ ή και περισσότερα ανά επεισόδιο για να αγοράσει τα δικαιώματα original ηχογραφήσεων.

Η λίστα των guests είναι από μόνη της ένα rock n roll hall of fame.

Sheena Easton, John Taylor, Andy Taylor, Willie Nelson, Gene Simmons,Ted Nugent Glenn Frey, Frank Zappa, Phil Collins, Miles Davis, Frankie Valli, Little Richard, James Brown, Leonard Cohen, Power Station, Eartha Kitt Barbra Streisand μερικοί από αυτούς.

Κυρίως όμως ήταν το στυλ του Don Johsnon ως Sonny Crocket αλλά και εν μέρει του Philip Michael Thomas ως Richard «Rico» Tubbs, διαμόρφωσε την αισθητική των 80’ς.

Tshirts κάτω από Armani σακάκια, γυαλιά Rayban που είδαν κατακόρυφη άνοδο σε πωλήσεις, το περίφημο αξύριστο λουκ με γένια 3 ημερών, μοκασίνια φορεμένα χωρίς κάλτσες (not), και φυσικά τα γυρισμένα μανίκια στα σακάκια μέχρι τον αγκώνα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να ξεχάσει.

Το “Miami Vice Theme” είναι μία σύνθεση του Jan Hammer κυκλοφόρησε ως single το 1985 και έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100 κερδίζοντας και δύο Grammy. Τρία soundtracks κυκλοφόρησαν από την σειρά με το πρώτο να κρατάει τα σκήπτρα του πιο πετυχημένου τηλεοπτικού soundtrack όλων των εποχών μέχρι το 2006.

H σειρά παίχτηκε από το 1984 έως και το 1989 από την ΕΤ1.


8. Δυναστεία / Dynasty

Μπορεί και να είναι η πρώτη σειρά που σου έρχεται στο νού όταν σκέφτεσαι δεκαετία ’80. Τι να πρωτοπούμε για την απήχηση αυτής της σειράς στην Ελλάδα; τύφλα νάχει ο ‘Αγνωστος Πόλεμος (για τους παλιότερους). Όσο να’ναι ήταν δικοί μας άνθρωποι, μια συγγένεια την νοιώθαμε με την Linda Evans που εκείνη την εποχή ήταν ζευγάρι με τον Yanni.

Και τι δεν είχε αυτή η σειρά. Δολοπλοκίες, φόνους, απιστίες, μαλλιοτραβήγματα (αγαπημένη κακιά Joan Collins), βεντέτες, χρεωκοπίες, διαζύγια, πρίγκιπες, πραξικοπήματα, έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ίσως και γι αυτό να κούρασε στο τέλος.

Διαβάζουμε στη Wikipedia: Στην Ελλάδα η Δυναστεία, όπως και το Ντάλας παλιότερα, ήταν ένα προϊόν που η κρατική τηλεόραση αντιμετώπιζε ως αναγκαίο κακό, από τη μία απολαμβάνοντας την μεγάλη θεαματικότητα και τα έσοδα από τις διαφημίσεις και από την άλλη ως δείγμα μιας κουλτούρας που η δημόσια τηλεόραση δεν ήθελε να προβάλλει.

Όμως τα λεφτά είναι πολλά και η Δυναστεία έκανε το ντεμπούτο της Τετάρτη 12/8/1981  και προβλήθηκε ολόκληρη από την ΥΕΝΕΔ και την ΕΤ2 ενώ οι δύο τελευταίες σεζόν έπαιξαν στο MEGA. 

To μουσικό θέμα της σειράς υπογράφει ο θρυλικός Bill Conti (Rocky, The Karate Kid The Right Stuff, For Your Eyes Only) και όπως ομολόγησε και ο ίδιος σε μια συνέντευξη άντλησε την έμπνευσή του από τον τίτλο της σειράς.


9. Mαγκάιβερ: ένας πολυμήχανος τυχοδιώκτης / MacGyver

Ευρεσιτεχνίες gadgets και πατέντες από έναν υπερήρωα που λύνει σύνθετα προβλήματα χρησιμοποιώντας συνηθισμένα αντικείμενα. Μπορεί να είναι σπίρτα, τσίχλα, ένας συνδετήρας (με συνδετήρα βραχυκύκλωσε έναν πύραυλο) ή ότι βρει μπροστά του όπως όταν έβγαλε ηλεκτρικό ρεύμα από ένα κάκτο στην έρημο για κάνει ένα ραδιοφωνάκι να δουλέψει ή όταν έκλεισε μια διαρροή θειικού οξέος με σοκολάτα. Στις λίγες περιπτώσεις όπου ο MacGyver χρησιμοποίησε οικιακές χημικές ουσίες για να αναμίξει δηλητήρια, εκρηκτικά ή άλλα αντικείμενα που κρίθηκαν πολύ επικίνδυνα για να περιγραφούν με ακρίβεια στο κοινό, οι λεπτομέρειες τροποποιήθηκαν ή έμειναν ασαφείς ή ένα βασικό συστατικό ή βήμα παραλείφθηκε. Σήμα κατατεθέν του ,το οποίο ειχε πάντα μαζί ήταν ένας ελβετικός σουγιάς.

Το μουσικό θέμα της σειράς έχει γράψει ο πολυβραβευμένος συνθέτης και παραγωγός Randy Edelman. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 8 Απριλίου του 1986 στην ΕΡΤ και συνέχισε να προβάλλεται αργότερα και από τα ιδιωτικά κανάλια.


10. Ντάλλας / Dallas

Το Ντάλας ξεκίνησε να προβάλλεται στην Αμερική πριν τη Δυναστεία, το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, όμως στην Αμερική και παγκοσμίως, το Ντάλας είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τη Δυναστεία. Στη χώρα μας συνέβη το αντίθετο.

Και εδώ δολοπλοκίες και απιστίες αλλά και ο Larry Hagman στον ρόλο του JR, ενός άπληστου, μοχθηρού μεγιστάνα του πετρελαίου.  O JR είναι και ο υπεύθυνος για ένα από τα θρυλικότερα cliffhanger όλων των εποχών:  το Who shot JR?

Στο τελευταίο  επεισόδιο της τρίτης σεζόν που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1980, κάποιος πυροβολεί τον JR και οι θεατές έπρεπε να περιμένουν όλο το καλοκαίρι για να μάθουν αν επέζησε και ποιος από τους πολλούς εχθρούς του ήταν υπεύθυνος. Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο και ούτε επόμενο από ότι φαίνεται. Μία παγκόσμια φρενίτιδα, από τον Gerald Ford μέχρι την Βασίλισσα Ελισάβετ, όλοι ήθελαν να μάθουν ποιος είναι ο δράστης. Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών του 1980 οι Ρεπουμπλικάνοι διένειμαν κουμπιά εκστρατείας που έγραφαν “Ένας Δημοκρατικός πυροβόλησε τον JR”. Το επεισόδιο ” Who Done It” που αποκάλυψε ποιος τον πυροβόλησε προσέλκυσε 90 εκατομμύρια θεατές μόνο στην Αμερική, δηλαδή το 76% του τηλεοπτικού κοινού.

Ο Jerrold Immel που ξεκίνησε να γράφει μουσικές για την τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του 1970, είναι αυτός που συνέθεσε το μουσικό θέμα της σειράς το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε 55 επεισόδια και αποτελεί ένα μείγμα γούεστερν και ντίσκο, άμεσα αναγνωρίσιμο μέχρι σήμερα.

Στη χώρα μας το Ντάλας έπαιξε στην ΕΡΤ μέχρι το Σεπτέμβριο του 1982 με την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του 3ου κύκλου. Η σειρά επανήλθε αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση, στο Mega και στο Star.

Trivia Alert:  Στην Σοβιετική Ένωση, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, χιλιάδες άνθρωποι οδηγούσαν τακτικά στο βόρειο άκρο της Εσθονίας για να παρακολουθήσουν τη σειρά στη φινλανδική τηλεόραση.


Με πληροφορίες από retromaniax.gr. wikipedia, Ertopen. imdb, mentalfloss και φυσικά με την σημαντική βοήθεια των ακροατών του Pepper 96.6


Days
Hours
Minutes
Seconds

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio