David Bowie – «Diamond Dogs»
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 album covers για Halloween ντεκόρ

Από metal μπάντες και hard rockers δεν θα περίμενε κανείς εξώφυλλα που να μην είναι ανατριχιαστικά, όμως oι Beatles με διαμελισμένα μωρά, κι ο David Bowie με σώμα σκύλου;

30/10/2021

Τα εξώφυλλα δίσκων έχουν πάντα να πουν μια ιστορία, που ενίοτε δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο, συνήθως όμως αποδίδει ένα mood ή αντανακλά μια εποχή, εικονοποιώντας το καλλιτεχνικό, ή ακόμη και το ιδεολογικό στίγμα του καλλιτέχνη τους τη δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν album covers που θεωρούνται, και είναι έργα τέχνης, όπως η μπανάνα των Velvet Underground, η ακτίνα που διέρχεται από το πρίσμα στο «Dark Side Of The Moon» των Pink Floyd και το (αγαπημένο μου) Sugar Shack του Ernie Barnes στο εξώφυλλο του άλμπουμ «I Want You» του Marvin Gaye. Όταν όμως η συζήτηση έρχεται σε spooky εξώφυλλα με ανατριχιαστικά artworks, είναι μάλλον αναμενόμενο τα heavy metal συγκροτήματα σχεδόν να μονοπωλούν την κατηγορία, έχοντας συνήθως μια ανατρεπτική ματιά στον τρόπο που οπτικοποιούν τη μουσική τους. Ωστόσο, την ανατρεπτική αυτή προσέγγιση ενίοτε αναζήτησαν και άλλοι, mainstream και άκρως εμβληματικοί καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας άλμπουμ covers που, αν μη τι άλλο ξάφνιασαν, και όχι ιδιαίτερα ευχάριστα…

The Beatles, «Yesterday and Today» (1966)

Ίσως το πιο φημισμένο και το πιο αμφιλεγόμενο εξώφυλλο άλμπουμ όλων των εποχών, το «Yesterday and Today των Beatles». Ποιος ξέρει τι περνούσε από το μυαλό τους, όταν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φωτογραφία που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το «χασάπικο» (butcher cover). Ο McCartney πίεσε σθεναρά, δηλώνοντας ότι έτσι «σχολίαζαν τον πόλεμο του Βιετνάμ», η εταιρία είχε αντιρρήσεις, αλλά τελικά υποχώρησε με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια όταν το απέσυρε μετά τις εξίσου σθεναρές αντιδράσεις. Αυτό το κακόγουστο και ανατριχιαστικό  εξώφυλλο είναι η αιτία που το «Yesterday and Today» είναι ένα από τα συλλεκτικότερα άλμπουμ των καιρών μας.

Queen – News Of The World (1977)

Δεν ήταν ένα συνηθισμένο εξώφυλλο για τους Queen αυτό που έφτασε στα δισκοπωλεία στις 28 Οκτωβρίου του1977. Ο Roger Taylor,  φαν της επιστημονικής φαντασίας είχε δει αυτή την εικόνα σε ένα τεύχος του Astounding Science Fiction από το 1953. Το γκρουπ επικοινώνησε με τον εικονογράφο, Frank Kelly Freas, και του ζήτησε αντί για το νεκρό σώμα ενός άνδρα που είχε η αρχική απεικόνιση, να ενσωματώσει στο πίνακα τα τέσσερα “νεκρά” μέλη του συγκροτήματος .

Κι αν δεν φαντάζει τόσο τρομακτικό, δείτε το επεισόδιο της κωμικής σειράς Family Guy το 2012 , όπου ο Stewie Griffin βρίσκει ένα παλιό αντίγραφο του News Of The World στη σοφίτα και τρομοκρατείται από την εικόνα, προς μεγάλη διασκέδαση του σκύλου του, Brian.

King Crimson – «In the Court of King Crimson» (1969)

Δημιουργήθηκε από έναν πρωτοπόρο προγραμματιστή υπολογιστών, τον Barry Godber, που πέθανε λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Ένα άλμπουμ που αγαπήθηκε πολύ στη χώρα μας, οι έφηβοι της δεκαετίας του ’70 εννοείται όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από το εξώφυλλο, αλλά ανακήρυξαν το «Epitaph» το απόλυτο soundtrack σε κάθε δυστυχία που τους έβρισκε, συναισθηματική και μη.

Black Sabbath – «Born Again» (1983)

Πολλά άλμπουμ των Black Sabbath έχουν τρομακτικό εξώφυλλο, αυτό όμως είναι τόσο άσχημο που και οι ίδιοι το είχαν μισήσει. Ο Ian Gillan, στη μοναδική συνεργασία με το συγκρότημα είπε όταν είδε το εξώφυλλο έκανε εμετό. Κι ο ίδιος ο σχεδιαστής ο Steve ‘Krusher’ Joule, το έκανε επίτηδες τόσο χάλια αποσκοπώντας στον τερματισμό της συνεργασίας του με το συγκρότημα, έτσι ώστε να συνεχίσει με τον  Ozzy Osbourne, του οποίου και σχεδίαζε τα εξώφυλλα των δίσκων. Η πρότασή του, ωστόσο, έγινε δεκτή και από τότε βρίσκεται μόνιμα στις λίστες με τα χειρότερα covers όλων των εποχών.

Iron Maiden – «Killers» (1981)

Τα εξώφυλλα  των Iron Maiden ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο που οφείλεται στον Derek Riggs o οποίος είχε πάρει εργολαβία τα άλμπουμ των Maiden μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πρωταγωνιστής στα άλμπουμ είναι η μασκότ, ο τρομακτικός Eddie, που πλέον κάνει εμφανίσεις και σε T-shirts, posters, action figures, video game ακόμα και σε φλιπεράκι. Εντάξει, μετά από δεκάδες εμφανίσεις σταματάει να είναι τόσο τρομακτικός, εδώ όμως τον βλέπουμε στο δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, με το ματωμένο τσεκούρι και ένα απεγνωσμένο χέρι να του σκίζει τα ρούχα… spooky.

Alfred Hitchcock Presents Music to Be Murdered By. (1958)

Όχι τόσο τρομακτικό αλλά σίγουρα μέσα στο πνεύμα του Halloween, το ένα και μοναδικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε ποτέ ο Hitchcock είναι μια συλλογή του 1958, όπου ο θρυλικός σκηνοθέτης συνδυάζει το μακάβριο χιούμορ του με διασκευές τραγουδιών με ειρωνικούς τίτλους, όπως, I’ll never Smile Again και I Don’t Stand a Ghost of a Chance With You. Το 2020, ο Eminem εμπνεύστηκε από αυτόν τον δίσκο και κυκλοφόρησε το δικό του «Music to be Murdered by», με παρόμοιο εξώφυλλο.

Beck – «Mellow Gold» (1994)

Ένα τρομακτικό ρομπότ στο εξώφυλλο του άλμπουμ που εκτόξευσε την δημοτικότητα του Beck. Το ρομπότ ήταν δημιουργία του Eddie Lopez, ο οποίος εμφανίζεται και στο κλιπ του Loser. Το γλυπτό ονομάστηκε «Survivor from the Nuclear Bomb». Ο φωτογράφος Ross Harris το φωτογράφησε στο γκαράζ του Lopez και στη συνέχεια επεξεργάστηκε την εικόνα προσθέτοντας το «Αποκάλυψη Τώρα» background. Τα αιχμηρά γεννητικά όργανα δίνουν αυτό το κάτι που λείπει, για να ολοκληρωθεί το αποκρουστικό δημιούργημα.

Prodigy – «Music for the Jilted Generation» (1994)

Ένα ιδιαίτερα τρομακτικό μεταλλικό πρόσωπο που ουρλιάζει, φιγουράρει στο εξώφυλλο του Music for the Jilted Generation των Prodigy. Συχνά το παρομοιάζουν με την Κραυγή του Έντβαρτ Μουνκ, αν και ο δημιουργός του, Stewart Haygarth, δηλώνει ότι ποτέ δεν του άρεσε. Από την άλλη, είναι λογικό γιατί ήταν ο Liam Howlett που είχε αγοράσει το γλυπτό, και του είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα αποτέλεσμα, όποτε στην ουσία δεν ήταν δικιά του η έμπνευση. Σε αυτό προσθέτεις ότι πληρώθηκε μόλις 400 λίρες χωρίς δικαιώματα, και καταλαβαίνεις από πού πηγάζει η δυσαρέσκειά του.

David Bowie – «Diamond Dogs» (1974)

Άλλο ένα προκλητικό εξώφυλλο, που στην αρχική του μορφή είναι πλέον συλλεκτικό. Όχι ότι ο Bowie είχε μια συνηθισμένη εμφάνιση στα 70s, αλλά εδώ το τερμάτισε. Όταν ανοίγεις το άλμπουμ, βλέπεις τον καλλιτέχνη να ποζάρει μισός σκύλος και μισός άνθρωπος, με τα γεννητικά όργανα του ζώου σε γκρο πλαν. Φυσικά και σκανδάλισε την κοινωνία της εποχής, το επίμαχο σημείο σκιάστηκε, και τα ελάχιστα αντίτυπα που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν είναι τώρα δυσεύρετα. Το 1990 το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε και η ΕΜΙ αποκατέστησε τα προσβλητικά γεννητικά όργανα.

Slayer – «Christ Illusion» (2006)

Από πού να το πιάσεις αυτό το εξώφυλλο; Από τον ακρωτηριασμένο Χριστό, τα κομμένα κεφάλια, το λουτρό αίματος; Το συγκρότημα ενθουσιάστηκε τόσο, που ο Kerry King (κιθαρίστας) αγόρασε τον πρωτότυπο πίνακα και κλήρωσαν και δέκα λιθογραφίες του εξωφύλλου σε δέκα τυχερούς αγοραστές του δίσκου. Εννοείται ότι ξεσήκωσε αντιδράσεις κυρίως από θρησκευτικές οργανώσεις και τελικά κυκλοφόρησε λογοκριμένο…


Δες κι αυτό:

20 tracks για το Haloween σας


Days
Hours
Minutes
Seconds

This will close in 0 seconds

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio